så här går det till

Att göra must av äpplen och bär är inte så komplicerat, men består av ett antal steg från frukt till färdig dryck. 

Hållbarheten i oöppnad förpackning är minst 1 år när den förvaras i rumstemperatur. När boxen är öppnad håller musten minst 4 veckor. Öppnad glasflaska håller sig fräsch 4-5 dagar. Då vi  filtrerar musten väldigt varsamt kan den att vara grumlig och en del sediment kan samlas på botten om flaskan står upp. Skaka om flaskan före servering så  musten blandas ordentligt.

För god för tillsatser!


1.tvättning

All frukt och bär tvättas innan vidare hantering för att få bort ev smuts.

2. Krossning

För att kunna pressa ur mesta möjliga mängd juice behöver frukten bli till en krossad massa. Det görs  med en elektrisk kross, som funkar somett stort rivjärn.

3. pressning

Äppelkrosset åker ner i pressen, som med  tryck pressar ur saften ur frukt eller bärmassan. 

4.pastörisering

För att skapa hållbarhet utan tillsatser eller socker, används varsam uppvärmning i en pastör. Musten värms upp till ca 80 grader och tappas därefter direkt i förpackning. Pastöriseringen tar död på eventuella bakterier och förhindrar att jäsning uppstår.  

5. buteljering

Avslutningsvis tappas den färdiga uppvärmdamusten på bag in box eller glasflaska. 

 
Copyright Mora musteri