så här går det till

Inlämning av frukt görs under våra öppettider som du hittar här

Om du har lång väg till musteriet eller inte har möjlighet att komma under våra öppettider, kan vi boka en tid, så kan ni vänta kvar medans vi gör musten, hör av er på mail eller telefon i så fall. När du har plockat din frukt levererar du den till oss, gärna i pappkassar, Ikea-kassar eller lådor. 1 full pappkasse rymmer ca 20 kg. Räkna med att det blir ca 60% must av frukten, av 10 kg äpplen får du ut alltså ut ca 6 liter must. 

din frukt

Frukten behöver vara mogen, men inte vara perfekt till utseendet. Lätta fallskador och insektsangripna äpplen går utmärkt att musta, likaså skorvangripna. Däremot får de inte vara ruttna. Blanda gärna olika sorter, det ger oftast bäst smak på musten. Äpplen som är plockade i beteshagar får inte mustas.

hämta din must

Beroende på hur mycket vi har att göra, räknar vi med 1-3 dagar tills musten är klar för avhämtning.
Du får ett sms när det är klart.

I mån av tid kan du vänta kvar och se på när din frukt blir till must. En körning med 60 kg frukt tar 30-60 min från det du kommer tills att du kan åka hem med din nypressade must.

vad kostar det?

Bag in box 3 liter pastöriserad - 80 kr

Råmust (opastöriserad) på egna dunkar, minst 5 liters - 15kr/litern

Vi tar helst emot betalning med Swish, men tar även kontanter. 


så här gör vi din must

Att göra must av äpplen och päron är inte så komplicerat, men består av ett antal steg från frukt till färdig dryck. 

Hållbarheten i oöppnad förpackning är minst 1 år när den förvaras i rumstemperatur. När boxen är öppnad håller musten minst 4 veckor. Öppnad glasflaska håller sig fräsch 4-5 dagar. Då vi inte filtrerar musten kommer den att vara grumlig och en del sediment samlas på botten om den står. Skaka om flaskan före upphällning så blandas musten.


1.tvättning

Vi börjar med att tvätta frukten för att få bort ev smuts.

2. Krossning

För att kunna pressa ur mesta möjliga mängd juice behöver frukten bli till en krossad massa. Detta gör vi med en elektrisk kross, som funkar somett stort rivjärn.

3. pressning

Äppelkrosset åker ner i korgpressen, som med varsamt tryck pressar ur saften ur massan. Utrustningen som vi använder oss av rymmer 60 L krossad frukt.

4.pastörisering

För att skapa hållbarhet utan tillsatser eller socker, använder vi oss av en varsam uppvärmning i en pastör. Musten värms upp till ca 80 grader och tappas därefter direkt i förpackning. Pastöriseringen tar död på eventuella bakterier och förhindrar att jäsning uppstår.  

5. buteljering

Avslutningsvis tappar vi upp den färdiga uppvärmdamusten på bag in box eller glasflaska. 

Vi kan också köpa din frukt

Har du eller någon du känner alldeles för mycket frukt hemma, då köper vi den gärna av dig! Eller är ni en idrottsförening eller klass som samlar in pengar? 

Vi köper dina äpplen och päron och betalar 3 kr/kilo, kontakta oss för mer information. 


 
 
Copyright Mora musteri